საქართველოს თხილის სექტორს მოსავლის აღებისა და აღების შემდგომი ოპერაციების შესახებ ტრენინგი ჩაუტარდა
საქართველოს თხილის სექტორს, სურსათის უვნებლობასთან დაკავშირებით კიდევ ერთი საგანმანათლებლო შესაძლებლობა მიეცა, – ინფორმაციას სურსათის ეროვნული სააგენტო ავრცელებს.
მათივე ცნობით, ამჯერად ტრენინგის მთავარ თემას მოსავლის აღებისა და აღების შემდგომი ოპერაციები წარმოადგენდა.
ცოდნის გაზიარებაზე ორიენტირებული შეხვედრები განხორციელდა გაერო-ს სურსათისა და სოფლის მეურნეობის ორგანიზაციის (FAO) მიერ აგრიჯორჯიასთან (ფერეროს თხილის კომპანია) პარტნიორობით და ევროკავშირისა და შვედეთის ფინანსური მხარდაჭერით ENPARD IV პროგრამის ფარგლებში.
ტრენინგის მიზანს საქართველოს თხილის სექტორის საერთაშორისო ბაზრებზე კონკურენტუნარიანობის გაზრდის მიმართულებით მხარდაჭერა წარმოადგენდა, თხილის პირველადი წარმოებისა და გადამუშავების პროცესებში საკვების უსაფრთხოების მოწინავე ზომების დანერგვის გზით. საგანმანათლებლო სესიები ჩატარდა კახეთსა და სამეგრელო-ზემო სვანეთში, სადაც თხილის წარმოება აქტიურად ხორციელდება.
საგანმანათლებლო შეხვედრების მონაწილეები თხილის ხარისხისა და უვნებლობის უზრუნველსაყოფად საჭირო საკითხებს გაეცნენ. ტრენინგები მოიცავდა შემდეგ თემებს:
– თხილის ამღები ტექნიკის გამოყენება მოსავლის მექანიკური აღების დროს;
– მექანიკური მეთოდების უპირატესობები და შეზღუდვები მოსავლის ხელით აღებასთან მიმართებით;
– მოსავლის აღების შემდეგ სათანადო დამუშავება, მათ შორის თხილის გარჩევის, გაშრობისა და შენახვის საუკეთესო პრაქტიკა;
– თხილის უვნებლად და ეფექტურად შენახვის სწორი პრაქტიკა;
– ფერმერულ დონეზე აფლატოქსინის შემთხვევების პრევენცია მოსავლის აღების დროს და აღების შემდეგ განხორციელებული ოპერაციებისას.
საგანმანათლებლო სესიებს, რომლებსაც საქართველოს თხილის სექტორის 100 წარმომადგენელი დაესწრო, უძღვებოდა FAO-ს საერთაშორისო ექსპერტი, მატეო ჯიაკონე. ტრენინგის მონაწილეებს, უახლოეს მომავალში მონაწილეებს კვლავ მიეცემათ შესაძლებლობა დაესწრონ ქართული აგრიჯორჯიას მიერ ორგანიზებულ კიდევ ერთ საგანმანათლებლო ღონისძიებას, FAO-სთან პარტნიორობის ფარგლებში, ევროკავშირისა და შვედეთის მიერ დაფინანსებული ENPARD IV პროგრამის ფარგლებში. თხილის შემგროვებლებისთვის, გადამამუშავებლებისა და ექსპორტიორებისთვის შექმნილი ტრენინგი ფოკუსირებული იქნება თხილის უვნებლობისა და აფლატოქსინის პრევენციის გაუმჯობესებაზე.
„თხილის წარმოებაში სურსათის უვნებლობის სტანდარტების გაუმჯობესება იწვევს საქართველოს თხილის სექტორის კონკურენტუნარიანობის ზრდას როგორც საქართველოში, ასევე საერთაშორისო ბაზრებზე, განსაკუთრებით ევროკავშირში. აგრიჯორჯიასთან ერთად, ENPARD IV პროგრამის ფარგლებში და ევროკავშირის და შვედეთის დახმარებით, FAO მოიცავს თხილის წარმოებაში სურსათის უვნებლობის რამდენიმე ძირითად ასპექტს – ბაღის მართვიდან მოსავლის აღებასა და შენახვის პრაქტიკამდე. ტრენინგის სერიების დროს მიღებული უნარებისა და ცოდნის გამოყენება უდავოდ აამაღლებს წარმოებული თხილის ხარისხს, რაც გამოიწვევს კონკურენტუნარიანობის და ეკონომიკური სარგებლის ზრდას საქართველოსთვის“, ამბობს FAO-ს პროგრამის მენეჯერი გუიდო აგოსტინუჩი.
„ევროკავშირი მოხარულია, რომ FAO და საქართველოს თხილის ღირებულებათა ჯაჭვის წარმომადგენლები თხილის კონვენციური წარმოების კონკრეტულ, მდგრად ალტერნატივებს აყალიბებენ. აღნიშნული პრაქტიკები მიზნად ისახავს სწორი ოპერაციების პოპულარიზაციას მომხმარებლისთვის უვნებელი პროდუქტის მიწოდების უზრუნველსაყოფად. ეს სტრატეგიული მიდგომა ასევე აუცილებელია ქართული თხილის კონკურენტუნარიანობის გაუმჯობესებისთვის ევროკავშირისა და სხვა საერთაშორისო ბაზრებზე. საგანმანათლებლო სერიები, რომლებსაც FAO აორგანიზებს ღირებულებათა ჯაჭვის წარმომადგენელ პარტნიორებთან ერთად, მყარ საფუძველს ქმნის ქართული თხილის ხარისხის გაუმჯობესებისთვის მდგრად საუკეთესო პრაქტიკებსა და საქართველოს სოფლის მეურნეობის მომავალში ინვესტირებით“, ამბობს ევროკავშირის დელეგაციის მდგრადი სურსათის სისტემების პროგრამის ოფიცერი დენის რეისი.
სურსათის უვნებლობის მოდულების გარდა, FAO და აგროჯორჯია (ფერეროს თხილის კომპანია) 2025 წლის ივლისში სადემონსტრაციო დღის ორგანიზებას გეგმავენ. ღონისძიება, რომელიც განხორციელდება ევროკავშირის და შვედეთის ENPARD IV პროგრამის ფარგლებში, გააერთიანებს სასოფლო-სამეურნეო ტექნიკის იმპორტიორებს და ფერმერებს. სადემონსტრაციო დღის მიზანია ახალი კავშირების, ცოდნის გაცვლის და ფერმერების პროდუქტიულობის, ეფექტურობის, ინოვაციური გადაწყვეტილებების გამოყენებისა და სურსათის უვნებლობის სტანდარტების მიღების ხელშეწყობა.
30 წელზე მეტია ევროკავშირს საქართველოსთან მჭიდრო პარტნიორული ურთიერთობა აკავშირებს. ქვეყნის განვითარებას ევროკავშირი ცოდნისა და გამოცდილების გაზიარებით და ექსპერტული, ინოვაციებისა და ფინანსური მხარდაჭერის გზით ახორციელებს. ევროკავშირსა და საქართველოს მოქალაქეებს შორის ურთიერთობა მშვიდობის, თავისუფლების, დემოკრატიის, ადამიანის უფლებებისა და ინკლუზიური ეკონომიკური ზრდის საერთო ღირებულებებს ეფუძნება. საქართველოში ევროკავშირის მხარდაჭერის შესახებ მეტი ინფორმაცია იხილეთ მითითებულ ბმულზე:
https://eu4georgia.eu/ka/evrokavshiri-sakartveloshi/
პროექტის შესახებ ევროკავშირი, ENPARD პროგრამის ფარგლებში, მხარს უჭერს სოფლის მეურნეობასა და სოფლის განვითარებას საქართველოში. სოფლად ეკონომიკური შესაძლებლობების გაძლიერებისა და საქართველოში სიღარიბის შემცირების მიზნით ENPARD პროგრამა 2013 წლიდან ხორციელდება. პროგრამა, საწყის ეტაპზე, მხარს უჭერდა სოფლის მეურნეობის პოტენციალის განვითარებას ქვეყანაში. მომდევნო ეტაპზე, პროგრამა ასევე კონცენტრირდა სოფლად მცხოვრები მოსახლეობისთვის ეკონომიკური შესაძლებლობების გაჩენის ხელშეწყობაზე. 2021 წლიდან, პროგრამა ქვეყნის მხარდაჭერას სურსათის უვნებლობის გაუმჯობესების კუთხითაც ახორციელებს ევროკავშირისა და შვედეთის ფინანსური მხარდაჭერით, ENPARD IV-ის ფარგლებში, სურსათის უვნებლობის კომპონენტის მთავარ განმახორციელებელ ორგანიზაციებთან, FAO-სა და ჩეხეთის განვითარების სააგენტოსთან ერთად.